Persoonlijke benadering

Al twintig jaar geef ik pianoles aan kinderen en volwassenen, beginners of gevorderden. Het is een boeiend vak dat nooit verveelt. Een persoonlijke benadering van de leerling is mijn uitgangpunt. Plezier in musiceren staat voorop. Allerlei aspecten van het musiceren  komen in de lessen aan de orde. Die moeten bij het studeren thuis verder geoefend worden. Op les besteed ik daarom veel aandacht aan efficiŽnte studeermethodes. Deze maken dat studeren plezierig wordt en leiden bovendien tot snelle resultaten. Veel van mijn leerlingen spelen dan ook op een goed niveau piano, ondanks drukke werkzaamheden en sociale verplichtingen. Ik geef les in mijn eigen studio, waar een schitterend instrument staat: een BŲsendorfer 2.25 meter concertvleugel. Zo'n klasse-instrument geeft een extra dimensie aan de pianoles.

Lesonderdelen

Pianospelen doe je niet alleen met je vingers; uiteindelijk spelen je oren de hoofdrol bij het musiceren. Om een goede pianist te worden moet je kritisch leren luisteren naar je eigen spel. Daarom doe ik veel aan training van het gehoor van mijn leerlingen.
En wat vingers, polsen en armen betreft: een ontspannen gebruik van de spieren is absoluut noodzakelijk om tot een goed resultaat te komen. Dit aspect van het pianospel heeft mijn bijzondere interesse. Actieve beoefening van sport en yoga helpt mij steeds weer aan nieuwe ideeŽn voor mijn muzieklessen.

In mijn pianolessen besteed ik ook aandacht aan improvisatie. Dit was namelijk een van mijn specialisaties op het conservatorium. Ik vind het een uitdaging om met mijn leerlingen te werken aan deze spontane vorm van muziek maken.

Licht of klassiek?

Ik denk dat voor het goed spelen van lichte muziek een klassieke basis noodzakelijk is. Louis van Dijk is daarvan een sprekend voorbeeld! Ook in het beginonderwijs is het al mogelijk zo nu en dan wat lichte muziek te spelen. Maar ik kan je verzekeren: Bach, Haydn, Mozart en Beethoven zijn spannende componisten. Al eens kennis gemaakt met de composities van toontovenaars als Debussy en Ravel? Speel ook eens Bartůk met zijn obsederende ritmiek en felle dissonanten!

Ik geef les in mijn eigen studio. Parkeren in de buurt is geen probleem.

Zin in pianoles? Bel of mail me voor aanvullende informatie, of om een les af te spreken.
Mijn telefoonnummer is 0229 - 277543